Wednesday, July 24, 2013

Interviewed by Dutch publication VPRO


For the Dutch speakers out there, here is cute little piece on Iceland, including an interview with yours truly.  Am not entirely sure of what it says, but it goes something like this:

Isold Uggadottir maakte over de verwarrende crisistijd de film Revolution Reykjavik. De prijswinnende korte speelfilm gaat over een nette dame die haar baan bij een bank verliest, maar dat niet wil accepteren, waardoor ze steeds dieper in de problemen raakt. We hebben afgesproken in een cafeetje vol retromeubels met uitzicht op de haven. De filmmaakster verschijnt op een knaloranje fiets. Net als veel IJslanders heeft ze felblauwe ogen en donker haar, wat ze toeschrijft aan de genen van de Keltische monniken die de eerste bewoners van het eiland waren.

Ik geef complimenten over de strakke organisatie van mijn bustour. Dat verbaast Isold een beetje. ‘Een bekende uitdrukking van ons is Þeta reddast, wat zoveel betekent als “het zal wel goed komen”. Die houding komt volgens mij van onze avontuurlijke voorvaders. Maar dat laconieke heeft ons voor de crisis ook in de problemen gebracht. We dachten dat we overal mee weg konden komen, maar dat was dus niet zo.’ Ten tijde van de crisis studeerde ze in New York. ‘Toen ik daar net kwam wonen, stond de IJslandse kroon belachelijk hoog. Als mijn vrienden langskwamen, shopten ze zich helemaal suf. Als Amerikanen vroegen hoe dat kon, zeiden we trots: “We hebben gewoon een heel sterke munt.” Dat geloofde ik toen ook, maar we leefden in een zeepbel. Langzaam maar zeker begon de kroon te dalen. In 2010 begon ik aan een masteropleiding voor regisseur. Op dat moment was de kroon nauwelijks meer wat waard. De crisis liep als een rode draad door mijn studie, dus het was duidelijk dat mijn afstudeerfilm daarover moest gaan.’

http://www.vpro.nl/lees/gids/zomerserie/ijsland.html